Czy sól jest dla ciebie zła? - elax.pl

przez michael-bro
5 miesięcy ago
324 Odwiedzin

Czy sól jest zła? Jeśli nie jesteś pewien, nie jesteś sam. Istnieje tak wiele sprzecznych badań. Dlaczego tak komplikujemy? Przez większość historii jedzeniem była żywność. Nie było dietetyków, naukowców, przedsiębiorstw ani urzędników państwowych, którzy mówiliby ludziom co mają jeść. Żywność nie była towarem. To był sposób na przeżycie.

Dlatego kocham prawdziwy obieg żywności. Ufam żywności spożywanej od tysięcy lat i tradycyjnym praktykom, które miały na celu ochronę życia. Obejmuje to również sól. Właściwie dużo soli. Ponieważ sól była głównym źródłem konserwacji, możesz założyć się, że nasi przodkowie zjedli dużo soli. Czy sól jest zła? Dlatego mówię „nie”.

Od tysięcy lat sól znana jest jako panaceum. Alchemicy nazywali ją „piątym pierwiastkiem” – obok wody, ziemi, powietrza i ognia – ponieważ jej właściwości były porównywalne do eteru, który jest piątym pierwiastkiem. Dlaczego tak bardzo przyciągamy się do oceanu? Ponieważ nasz podświadomy umysł instynktownie chce powrócić do określonego stanu wibracyjnego oceanu, z którego kiedyś się wyłoniliśmy. Tutaj możemy wrócić do naładowania akumulatorów i zregenerować energię.

Sól jest niezbędna dla zdrowia.

Czy zastanawiasz się, dlaczego pacjenci w nowoczesnych szpitalach są podłączeni do roztworu soli fizjologicznej? To dlatego, że sól odgrywa ważną rolę w twoim organizmie:

• Sól jest związkiem dwóch pierwiastków: sodu i chlorku. Sód, wraz z innymi pierwiastkami, pomaga zbilansować wodę w naszym organizmie.
• Ponieważ nasz organizm wykorzystuje elektrolity (w tym sól) do wykonywania impulsów elektrycznych, sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
• Sól jest również ważna w stymulowaniu skurczów mięśni, co zapobiega skurczom mięśni.
• Sól zatrzymuje wapń i inne minerały w krwiobiegu.
• Sól stymuluje nadnercza.
• Sól jest bardzo ważna w zapobieganiu wydzielaniu ciepła i udarom słonecznym.
• Sól zawiera składniki odżywcze, które są niezbędne dla układu trawiennego, ponieważ odgrywa podstawową rolę w procesie trawienia i wchłaniania.
• Brak soli jest niebezpieczny… prowadzi do wstrząsu, jeśli ciśnienie krwi zostanie zbyt mocno obniżone.

Dlaczego więc mówi się mi, że powinienem spożywać mniej soli?

Wiem, co masz myśli: ale co z wysokim ciśnieniem krwi? A może retencja wody? A może wszystkie inne straszne rzeczy, o których mi powiedziano, a które są związane z konsumpcją soli? Dlaczego rząd w dalszym ciągu publikuje doniesienia, w których mówi nam, abyśmy zmniejszyli spożycie soli, jeśli jest ona tak dobra? Oczywiste jest, że sól jest zła. Czy masz rację?

Jak większość rzeczy w życiu, prawdziwa odpowiedź leży w szczegółach.

Jakaś sól jest zła? Część soli jest dobra.

Czy wiesz, co sprawia, że sól jest zła lub dobra? Jeśli posłuchasz wyszukanych szefów kuchni i dietetyków odpowiedź jest prosta: sól morska jest dobra, a sól kuchenna zła. Ale trzymaj się. Czy wiesz, że cała sól to sól morska?

Morze jest źródłem całej soli, bez względu na to czy została ona wydobyta ze starożytnego dna morskiego, czy też wydobyta z obecnych oceanów. Więc nawet tania biała sól jest solą morską. Oznacza to, że etykieta z napisem „morska”, nie od razu kwalifikuje sól jako dobrą.

Różnica między „dobrą” a „złą” solą polega na tym, co jest dodawane… i co jest usuwane.

Gdy sól jest zła.

Woda morska zwykle zawiera ponad 60 niezbędnych minerałów śladowych, ale większość producentów soli usuwa te minerały o wysokiej zyskowności i sprzedaje je producentom witamin przed sprzedażą pozostałej soli do Ciebie i mnie, aby nas oszukać.

Po raz kolejny szukamy korzyści z jedzenia. Po usunięciu z soli z tych 60 mikroelementów pozostaje jedynie gorzki smak. Producenci starają się więc zamaskować gorycz za pomocą środków chemicznych, a nawet cukru. Nie tylko brakuje Ci tych dodatkowych minerałów, ale Twoje ciało ma teraz do czynienia z odpadami chemicznymi.

Nie tylko brakuje Ci tych dodatkowych minerałów, ale Twoje ciało ma teraz do czynienia z odpadami chemicznymi.
Sól jest częścią diety człowieka na zawsze. Ciało wie, jak przetwarzać sól, gdy jest spożywana w stanie naturalnym. Chociaż sól to technicznie tylko chlorek sodu, w przyrodzie zawsze występuje wraz z innymi minerałami. Ta złożona, synergiczna relacja jest tym, co ciało zna od tysiącleci. Kiedy rozwodzimy się z tymi minerałami, nasze ciało ma teraz do czynienia z czymś w rodzaju obcego ciała. Oczywiście, nadal potrzebuje chlorku sodu, ale bez jego przyjaciół wokół ciała może źle reagować.

W rzeczywistości wysokie ciśnienie krwi i zatrzymywanie wody nigdy nie były związane ze spożyciem soli. Oznacza to, że nigdy źle się nie kojarzyła, dopóki nie zaczęliśmy spożywać tej chemicznie zmienionej soli około 100 lat temu.
Nic dziwnego, że jest tak wiele sprzecznych danych. Nie wszystkie sole są jednakowe.

Więc czy mogę stwierdzić, czy moja sól jest zła?


Zacznij od sprawdzenia etykiety. Byłbyś zaskoczony ile drogich „soli morskich” jest jeszcze wypełnionych dodatkami. Jeśli zobaczysz kilka innych składników, takich jak środki przeciwzbrylające lub cukier, na pewno bym tego unikała. Pamiętaj, że nie chcesz żadnych dodatkowych rzeczy.

Nie chcesz też, aby jakieś rzeczy zostały wyjęte. Sól kuchenna powinna mieć wszystkie swoje minerały. To oznacza, że prawdziwa sól rzadko przypomina białe i doskonale jednorodne kryształy, które widzisz na swoim stole. Moja ulubiona sól ma kolor od różowego do szarego. Jest pełna mineralnego dobra, a ja zauważyłam ogromne korzyści dla mojego zdrowia przez spożywanie większej ilości soli w diecie. To jest tak”zrobione”, jak chciała tego natura, ponieważ jest zrobione przez naturę… nie przez człowieka.

No i tak. Wyjałowiona sól chemiczna jest zła. Ale prawdziwa sól jest bardzo, bardzo dobra.